Kouč Vajda: Takýto úžasný tenis som ešte nevidel

13.09.2011 Celý región

Prečítajte si:

Djokovič vyhral US Open, vo finále zdolal Nadala

Samantha Stosurová dobyla New York a získala prvý titul

Titul vo štvorhre na US Open pre Huberovú s Raymondovou

Melzer s Petzschnerom získali titul za menej ako 50 minút
 
BRATISLAVA 13. septembra (WEBNOVINY) - Slovenský tréner srbského tenistu Novaka Djokoviča Marián Vajda po triumfe svojho zverenca 6:2, 6:4, 6:7 (3), 6:1 nad španielskym obhajcom trofeje Rafaelom Nadalom v pondelňajšom finále dvojhry mužov na grandslamových US Open v New Yorku netajil nadšenie.

"Novak predviedol jeden z najlepších výkonov vo svojej kariére. Vo fascinujúcom zápase, ktorý - nadnesene povedané - priniesol kozmický tenis, potvrdil, že je naozaj svetovou jednotkou a zaslúži si superlatívy. Super, fakt super. Bolo to neuveriteľné, emocionálne a fantastické," vyhlásil Mariána Vajda v rozhovore pre agentúru SITA a dodal: "Nenormálne. Takýto úžasný tenis som ešte nevidel, hoci som veru už zažil zopár generácií hráčov. Tie výmeny boli neskutočné a všetkých fanúšikov na svete muselo potešiť, čo tam tí dvaja predvádzali pre oko znalca aj bežného diváka."



Štyridsaťšesťročný rodák z Považskej Bystrice Vajda o dianí v 22-tisícovej aréne Arthur Ashe Stadium skonštatoval: "Vďaka neskutočnej forme si Novak vypracoval vedenie 2:0 na sety. V treťom sete Nadal konkuroval, snažil sa zmeniť ´momentum´ na svoju stranu. V koncovke tejto časti to bolo naozaj kritické. Novak však po súperovom znížení nezložil zbrane. Od začiatku štvrtého setu do toho išiel s nesmiernou túžbou získať svoj tretí tohtoročný grandslamový titul a štvrtý celkovo, čo sa mu napokon aj podarilo."

Djokovič si po úvodnom geme štvrtej časti vyžiadal rozmasírovanie a v tejto fáze akoby pre zdravotné problémy ubral z intenzity aj razancie. Vajda však spätne upozornil, že išlo o šikovný strategický ťah: "Počas tretieho setu sa Novak snažil hrať až príliš agresívne, čo nebolo dobré. Bolo skvelé, že si to uvedomil a zvoľnil hru najmä liftami do Nadalovho bekhendu. Dokonca aj zjemnil servis. Pochopil, že musí súpera trochu spomaliť. Bolo krásne sledovať tú zmenu taktiky - obdivuhodné a úctyhodné."

Vajda priznal, že má obavy z naplánovaného Djokovičovho vystúpenia v belehradskom semifinále Davisovho pohára. Srbi budú už od piatka bojovať s Argentínčanmi.

"Ešte uvidíme, ako to s Novakovým štartom dopadne. Má trošku chytený sval, je to natiahnuté a nie som si istý, či by bolo dobré, aby hral. Záleží na ňom, ako si to vyhodnotí, ale je to riziko. Priletí domov v stredu, možno až vo štvrtok, mohlo by to celé byť dosť na úkor zdravia," povedal Marián Vajda.
 

Vyberte región